Kultura ludowa: zachowanie tradycji w erze cyfrowej.
Żeby zrozumieć, czym jest wino, wypada odróżnić skład jego detalów, kiedy jest gronem, sokiem z winogron a następnie winem. Sok z gron przed fermentacją składa się po największej części z wody i cukrów, a także z kwasów oraz innych substancji chemicznych w mniejszej ilości, jakie są odpowiedzialne za nieodwołalny skład wina. Fermentacja wyskokowa przekształca wielką część cukrów z soku z winogron w trunek etylowy, lecz zostawia inne intrygujące związki, takie jak gliceryna. Niektóre z tych związków, jakie są aktualne w mniejszym stopniu, dają pewny charakter degustacji wina, tak jak i towarzystwo garbników, które znajdują się w skórce winogron oraz wolno je uważać za normalny konserwant, który pozwala winom starzeć się znacznie więcej aniżeli 5 lat, co potwierdza wina. Inne detale dodaje się do wina w sposób sztuczny i składają się na to, co nazywa się dodatkami do wina. Dodatki te maja na celu stabilizować miarodajne związki (białka, kryształy winianu itd.), obniżyć poziom kwasów, przeciwutleniaczy (kwas askorbinowy), środków przeciwbakteryjnych (dwutlenek siarki, kwas sorbowy, sorbinian, kwas benzoesowy, kwas fumarowy).
1. Znajdź więcej
2. Więcej informacji
3. Zajrzyj tutaj
4. Czytaj dalej
Kultura DIY: jak tworzyć własne dzieła i dlaczego warto?